Estudi de la Masia Catalana fue un proyecto etnográfico y arquitectónico. Se realizó un trabajo de documentación gráfica y escrita, sobre las casas rurales catalanas y su entorno. La fotografía desempeñó una función indispensable. Estudi de la Masia Catalana fue establecido en 1923 por Rafael Patxot (1872-1964), administrador de la Fundació Concepció Rabell, científico y mecenas. Josep Danés fue el principal responsable. Hay que destacar la colaboración de Lluís Bonet. Cuantitativa y cualitativamente,destacan las fotografías del ingeniero Antoni Gallardo:
“Estudi de la Masia Catalana.-En nom de la “Fundació Concepció Rabell i Civils”, el Sr. Rafel Patxot ha ofert al Centre els mitjants per efectuar i publicar un estudi complet de la Masia Catalana sota tots els aspectes; històric, arquitectònic, juridic, etc. Es aquesta una obra importantíssima que encara està, pot dir-se, completament per fer i no cal dir que el CENTRE ha acceptat ben agraït la dita oferta i, d’acord am la “Fundació“, posarà tot el seu esforç perque l’obra resulti digna del tema a ésser estudiat.” (Butlletí CEC, 1923, 249)
Un antecedente de este proyecto lo encontramos en el concurso fotográfico de asuntos rurales, organizado por el Instituto Agrícola de San Isidro:
“Con objeto de dar a conocer lo mejor y más interesante de las cases de pagès y de agricultura de Cataluña, tanto desde el punto de vista artístico o arqueológico, como en el referente al progreso técnico.” (Ibérica, 1917, 291)
El archivo aunque estaba ubicado en el Centre Excursionista de Catalunya era autónomo. Entre 1927 y 1928 vivió un crecimiento espectacular:
“Memoria dels treballs fets per a l’estudi de la Masia Catalana
e) Iniciació de l’arxiu documental i de petits gràfics (postals, gravats, fotografies…), en el qual figuren els resultats de l’anterior enquesta, i
f) Començament de l’Arxiu fotogràfic Comarcal (amb proves generalment del tamany 13 x 18 cm.) Aquest Arxiu es, de moment, l’obra de més presentació de les Ja fetes. En el passat juliol, es componia de 839 fitxes, més 182 proves, o sigui, un total de 1075 fotografies. D’aquestes, 550 eren comprades a fotògrafs profesionals, i els restants 525, eren fetes a càrrec de l’Estudi, de clixés facilitats graciosament per col.laboradors de l’obra. Alguns, pocs, regalaven les proves i tot.
Des del primer d’octubre passat en què funciona novament organitzada l’oficina, el treball desenrotllat ha estat en primer terme continuació del ja començat; aixi s’ha aumentat en gran manera els fons de publicacions referents al tema o a temes similars, tan d’aquí com de fora i en especial s’ha donat un gran desenrotllament a l’Arxiu fotogràfic comarcal. En aquest trimestre han ingressat 882 proves fotogràfiques, de les quals onze han estat comprades i encarregades expressament, i les restants han estat a càrrec de l’Estudi, de Clixés que li han estat graciosament facilitats.” (Butlletí CEC, 1927, 66-67)
“Estudi de la Masia Catalana.- Continua activament la catalogació de llocs i pobles de Catalunya, així com els treballs per a l’arxiu documental, que cada dia és més important. Totalitzava en acabar el curs 6.348 clixés.
A tots els senyors cooperadors, remercia l’Estudi de la Masia Catalana els seus donatius. Aquest benemérits són actualment en nombre de 214.” (Butlletí CEC, 1928, 436)
En la actualidad consta de unas 7.000 copias positivas, de un tamaño aproximado de 13 x 18 cm. repartidas en más de un centenar de álbumes de unas 50 imágenes. Se conservan más de mil negativos, un centenar de diapositivas de proyección, grabados, dibujos y planos. Se hallan catalogadas unas dos mil masías. Los límites cronológicos de las fotografías van de 1903 a 1936.
Estudiando este archivo pueden observarse diversos aspectos de la vida cotidiana del campesino catalán de principios de siglo. Las fotografías acostumbran a ser de buena calidad. Además, hay algunos dibujos y diversa documentación escrita. Entre los fotógrafos colaboradores destacan; Lluís Bonet i Gari, Josep Danés, Lluís Estasén, Antoni Gallardo, Francesc Masclans, Juli Soler, Joaquín Rubio, Cèsar August Torres, Adolf Mas, Blasi Vallespinosa, etc. Conservan fotografías de todas las comarcas catalanas y algunas imágenes de las Islas Baleares y del País Valencià.
El fondo no se limita a imágenes de masias. Dispone de vistas generales de pueblos, paisaje rural y natural, vistas de conjunto de molinos, castillos, vistas interiores de edificios, calles y plazas. Debemos destacar las escenas campesinas, como la matanza del cerdo y la siembra del arroz. Según Maluquer, Estudi de la Masia Catalana estaba:
“(…) enfocat dins una perspectiva global, sociològica, jurídica, geogràfica, històrica, econòmica, arquitectònica, de costums, d’indumentaria, etc. L’objectiu final era de publicar en una magna obra la ingent documentació aplegada.” (MALUQUER, 1994, 46-47)
En 1931 disponía de un archivo con 6.118 fichas. En 1933 se expusieron los fondos del Estudi de la Masia Catalana en el Institut Agrícola Catalá de Sant Isidre. Con la Guerra Civil se interrumpió el proyecto. Durante la contienda Rafael Patxot se exilió en Suiza. Falleció en Ginebra en 1964. En el franquismo el archivo permaneció escondido en Barcelona, en un local propiedad de Rafael Patxot. Gracias a las gestiones de Nùria, la nieta mayor de Patxot, desde 1976 el archivo se instaló en el Centre Excursionista de Catalunya (MALUQUER, 1944, 46-47). Es un archivo excepcional que documenta gráficamente la vida rural catalana de principios del siglo XX.