miércoles, 28 de abril de 2010

El club Muntanyenc II

El primer concurs de fotografia científica del Club Muntanyenc Barcelonès” (1933)
“Essent el nostre Club Muntanyenc Barcelonès una Societat de Ciències Naturals amb caràcter divulgador, ço que constitueix el principal objecte de la nostra Secció de Ciències, hem cregut convenient de crear aquest nou tema que no dubtem tindrà bona acollida entre els nostres hàbils fotògrafs, ja que la fotografia científica també té la seva bellesa i dificultats de tècnica no tan fàcils de superar, i sobre tot ajudaran a la formació d’un arxiu inexisten a Catalunya.
A tots el fotògrafs del nostre Club demanen llur concus i un interés màxim, doncs a mesura que vagin practican la fotografia científica veuran que els efectes de bellesa s’hi troben en grau superlatiu i no dubten en seran entusiastes amb els nous horitzons que aniran descobrint.
Dintre les Ciències Físico-Naturals són inmombrables els assumptes que es poden fotografiar. Per a més facilitat els hem dividit en 4 seccions, inidicant en cada una d’elles els asumptes principals i que estan més a l’abast del fotògraf no avesat en aquestes Ciències.
Creiem que la contribució a aquest Concurs té d’ésser més per a contribuir a una obra que demà ens enorgullirà que per l’interès dels premis. Amb tot, farem els possibles de què aquest siguin de la millor quantitat i qualitat.
Preguem als nostres fotògrafs d’habilitat tan reconeguda, que prenguin part a aquest Concurs, que no empin cap tint ni retoc en l’execució de les fotografies.
SECCIONS I PRINCIPALS ASSUMPTES
Meteorologia.- Núvols, llamps, efectes de vendavals, temporals de neu, gebrades, calamarçades, arc de Sant Martí, tempestes, etc.
Geofísica.- Formes d’erosió, temporals marins i llurs efectes, Saltants d’aigua, aigües torrencials, allaus de nues, congestes, paisatges que caracteritzin la fotografia d’una contrada, avens i grutes, etc
Geologia.- Volcans, llurs erupcions i efectes, terrenys estratitificats, corrents i dics eruptius, vistes que caracteritzin la tècnica d’una contrada, roques, minerals, microfotografies, etc.
Zoologia i Botànica.- Animals i plantes sempre que interpretin una circumstància d’interès científic, microfotografies, etc.
Les fotografies seran del format únic 13 per 18, admeten-se que dintre aquest format, la fotografia sigui de tamany inferior, en casos justificats.
Tindran d’ésser tirades sobre paper bromur negre damunt fons blanc i sense muntar.
El mínim de fotografies a presentar tindrà d’ésser en nombre de tres i ésser inèdites.
En cada fotografia tindrà d’anotar-se al dors, l’assumpte, l’assumpte fotografiat, lloc des d’on ha sigut presa la fotografia o orientació de la mateixa, i per les seccions de Meteorologia i Geofísica, a ésser possible, l’hora, el dia i l’any en què ha sigut presa la fotografia.
Tots el grups de fotografies premiats quedaran de propietat de la Secció de Ciències, que en podrà fer l’ús que tingui per convenient, així com també totes aquelles que passat un mes del concurs no hagin sigut retirades.
De les obres premiades podrà exigir-se la presentació del clixé.
Pels demés extrems referents al concurs deuen tenir-se en compte les bases 1, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 17, 18 i 19 del concurs de fotgrafia artística. (Club Muntanyenc Barcelonés, marzo-abril, 1933, nº 14, 38-39)